Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Ολιγάρκεια, το κλειδί της ευτυχίας.

Κάποτε λέει η γιαγιάκα μου, ο κόσμος ζούσε απλά, λιτά. Εξασφάλιζαν τα απαραίτητα με ανταλλαγές προϊόντων κατά βάσει.
Λίγο φαΐ υπήρχε, έπλαθαν ψωμί, βοσκούσαν ζώα. Τα βράδια λέει μαζεύονταν γύρω απ τη φωτιά και συζητούσαν. Κοιμόντουσαν με ξεκλείδωτες τις πόρτες.. δεν υπήρχε φόβος, μόνο ξενοιασιά. 
Το πρωί ξυπνούσαν, παίρνανε τα αυγά απ' το κοτέτσι, πήγαιναν στα χωράφια μέχρι νωρίς το απόγευμα. Γυρνούσαν σπίτι ευτυχισμένοι.. ζούσανε ευτυχισμένοι.. ολιγαρκείς και χαρούμενοι.. 
Πού πήγε το κλειδί της ευτυχίας; Σε ποιον δρόμο το χάσαμε;

Σήμερα οι ανάγκες των ανθρώπων όλο και μεγαλώνουν. Αφού αναπτύσσεται η τεχνολογία με ταχύτατους ρυθμούς, τα πρότυπα που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλάζουν σε χρόνο δευτερολέπτων. Η κοινωνία βαδίζει κατευθυνόμενα. Η τηλεόραση δίνει το ρυθμό και ο κόσμος χορεύει σε αυτόν. Πλένει τις σκέψεις. Ενώνει κόσμους μα διχάζει ζωές.  

Ας δούμε τις διαφορές..
Άφθονο φαΐ υπάρχει σήμερα. Ψωμί δεν πλάθουμε, αλλά αγοράζουμε με Λεφτά. Ζώα δε βόσκουν πολλοί, η κοινωνία μας θέλει πανεπιστημιακούς. Έτσι στρεφόμαστε στην συλλογή πτυχίων, δεν θα γίνουμε τσομπάνοι λέμε. 
Τα βράδια μας είναι ανήσυχα, τριγυρνάμε από δω και από κει κάνοντας δραστηριότητες που μας κάνουν να μοιάζουμε δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δεν είμαστε με τίποτα ικανοποιημένοι. "Οι άλλοι" λέμε, "διασκεδάζουν, "εμείς γιατί καθόμαστε σπίτι;" κάνουμε κάτι λάθος;;
Το πρωί, ξυπνάμε μεσημέρι, ξενυχτισμένοι μα παρόλα αυτά καθαροκοιλιάδες και καλομαθημένοι. Ποια αυγά; Ποιο κοτέτσι; Τσομπάνοι είμαστε; Όχι, θα αγοράσουμε τα έτοιμα από το κατάστημα της γειτονιάς.
..και έφτασε το απόγευμα, ατέλειωτες ώρες στο κινητό και στον υπολογιστή, παίρνουμε τα μάτια μας από κει ζαβλακωμένοι, υπνωτισμένοι.. λαίμαργοι, επιφανειάκοι, άπληστοι.. 
Στόχος των νέων; Να διαβάσει, να περάσει σε μια σχολή, να δουλέψει, να βγάλει Λεφτά.. κτλ..
Το κυνήγι της ευτυχίας βασισμένο στα Λεφτά.. 
πάλι τα Λεφτά.. πάντα τα Λεφτά..

Πού είναι η λέξη ευτυχία; Πού χάθηκε; 
Η απάντηση είναι : ότι η ευτυχία χάθηκε στο σημείο που μπήκε στην παράγραφο η λέξη "Λεφτά". 

..αφορμόμενη από τις άπειρες ιστορίες που ξεστομίζει η γιαγιά μου κάθε φορά που μιλάμε..
εν ολίγοις το ποτάμι της ευτυχίας ρέει από την πηγή της ολιγάρκειας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: