Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

ταξίδεύοντας..

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω για το χόμπι μου αυτό.. ίσως από κάποιον να μη θεωρείται χόμπι..
αλλά για μένα χόμπι πάει να πει μια δραστηριότητα που σε κρατά σε ενδιαφέρον.. μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί και που σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτή γιατί έχει να σου προσφέρει ατέλειωτες αξίες.. 
Το ταξίδι για μένα είναι διασκέδαση, εξερεύνηση, εσωτερική βελτίωση.. ότι ακριβώς ψάχνω σε ένα χόμπι.

Πιστεύω πως το να ταξιδεύει κανείς είναι όπως είπα πρώτα απ όλα διασκεδαστικό, μιας και είμαι άτομο που βαριέται να ζει στους ίδιου καθημερινούς ρυθμούς, με τις ίδιες παραστάσεις όλο τον
χρόνο.. άρα έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου πώς θα του δίνω τη δυνατότητα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο να βλέπει κάτι νέο στον κόσμο και κάτι νέο στην χώρα μου. 
Στον κόσμο λέγοντας, εννοώ κατά βάση Ευρώπη ή και κάτι παραπέρα αν μου το επιτρέπει η τσέπη και η υγεία μου (πάνω απ όλα να 'μαστε καλά). 
Στην χώρα εννοώ κατά βάση το καλοκαίρι, αφού η Ελλάδα είναι (για μένα τουλάχιστον) ο καλυτεροτεροτερότερος καλοκαιρινός προορισμός ever. Όχι πως τις άλλες εποχές δεν είναι κούκλα!
Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι βάζω χρήματα στην άκρη για να μπορώ να ταξιδεύω, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα τρώω μακαρόνια για μια βδομάδα (ok, τρόπος του λέγειν). 

Αλλά ας αφήσουμε εμένα.. 
Ως τώρα μίλησα για διασκέδαση και εναλλαγή παραστάσεων, μα δεν είναι μόνο αυτό. 
"The sunny peninsula,
an airphoto of my drem-trip to Florida"
Εξερεύνηση: το να περιπλανιέται κανείς σε ξένο τόπο και να εξερευνά νέα μέρη, τοπία, δραστηριότητες, κουλτούρες, κουζίνα και λοιπά πολιτισμικά στοιχεία, είναι κάτι που εγείρει το μυαλό, άρα οδηγεί και στην.. Εσωτερική βελτίωση: που πάει να πει ότι ωριμάζει το μυαλό, μιας και ο άνθρωπος βλέποντας πως ζει ο υπόλοιπος κόσμος γίνεται πιο συμπονετικός, λιγότερο ρατσιστής και πιο φιλόξενος με κάποιον τυχόν ξένο που θα συναντήσει στην χώρα του. Πέρα από αυτό, αποκτά περισσότερη εμπιστοσύνη και συμφιλίωση με τον ίδιο του το εαυτό γιατί μαθαίνει να τα βγάζει πέρα σε μέρη άγνωστα, μιλώντας ξένη γλώσσα και αντιμετωπίζοντας νέες καταστάσεις ή ακόμη και νέες νομοθεσίες, ζώντας σε άλλη χώρα.. έστω και για λίγες μέρες (πχ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ατύχημα και να χρειαστεί να δράσει κατάλληλα, πράγμα που θα τον κάνει πιο δυνατό, αφού εντέλει θα το αντιμετωπίσει). Αυτοβελτίωση επίσης είναι και η προσωπική μόρφωση που αποκτά μαθαίνοντας για κάποια ιστορικά στοιχεία, μέσω των μουσείων ή ιστορικών μερών όπου θα βρεθεί. Επιπλέον θα μάθει γεωγραφία, ένα ακόμη πολύ σπουδαίο μάθημα.. θα μάθει να προσανατολίζεται, να χρησιμοποιεί χάρτη, να περιπλανιέται εύκολα σε μέρη που δεν έχει ξαναπάει. Αλλά η γεωγραφία δεν είναι αυτό, γεωγραφία είναι να μάθει για τα βουνά τις λίμνες και τα εδάφη που θα βρεθεί. Είναι μάθημα που κατά την προσωπική μου άποψη μαθαίνεται πολύ καλύτερα ταξιδεύοντας, παρά διαβάζοντας θεωρίες.. άλλωστε όταν βλέπεις κάτι σου μένει η εικόνα του.

Τώρα όλα αυτά θα φανούν μπαρμπούτσαλα και αδιάφορα για άτομα που δεν τους αρέσουν τα ταξίδια. Υπάρχουν άτομα που βαριούνται τα ταξίδια και δεν βρίσκουν τίποτα ενδιαφέρον σε αυτά, ούτε τους συναρπάζει η εμπειρία του να ταξιδεύει κανείς σε ξένη χώρα.. ίσα ίσα που μερικούς τους φοβίζει. Όσες συζητήσεις και αν έχω κάνει με ανθρώπους που δεν γουστάρουν να ταξιδεύουν, πραγματικά δεν μπόρεσα να τους ψυχολογήσω και να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης τους, χωρίς να τους παρεξηγώ βέβαια. Μπορεί κάποιος να θεωρεί τα υλικά αποκτήματα πιο σημαντικά από τα πνευματικά, γούστα είναι αυτά.. ή προτεραιότητες.

Για μένα ταξιδεύω θα πει αγκαλιάζω την ζωή και τον κόσμο.

2 σχόλια:

KuvaricaGR είπε...

Μ αρεσει αυτη η ιδεα του μπλογκ να γραφεις οτι σκεφτεσαι. Χμ,ωραια ιδεα!

athie είπε...

ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο..