Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Book review "Girls of Riyadh" | "Τα κορίτσια του Ριάντ"

"Τα κορίτσια του Ριάντ" - Rajaa Alsanea


..τούτο δω είναι ένα βιβλίο το οποίο περιγράφει την ζωή της υψηλής τάξης του αραβικού κόσμου μέσα από τα μάτια μια ατίθασης (για την εποχή της και τα δεδομένα της κοινωνίας της) νεαρής που ανήκει σε αυτόν τον χλιδάτο και πολυτελή κόσμο καθώς συμμετέχει αυτή και ο κύκλος της στην ιστορία που περιγράφει..

"Τα κορίτσια του Ριαντ" είναι ένα ανάγνωσμα που δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει τα κακώς κείμενα της αραβικής ελιτ..
Απαγορευμένη για τον καιρό της αυτού του είδους γραφή, είναι η επιτομή μιας λογοτεχνικής πρωτοτυπίας αφού υπήρξαν πολλοί αναγνώστες που ξεσηκώθηκαν διαβάζοντας αυτό το βιβλίο το οποίο καταδικάζει την οπισθοδρομικότητα και το υπερ-συντηρητικό κλίμα που επικρατεί στις μεσανατολήτικες χώρες..

Από την άλλη πολλοί αναγνώστες αφυπνίστηκαν, πράγμα το οποίο είναι και ο κεντρικός στόχος αυτού του βιβλίου, με την έννοια ότι άνοιξαν τα μάτια τους και κατάλαβαν κάποια στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι δυνητικά δημοκρατικά, δηλαδή έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Συνοψίζοντας η συγγραφέας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πιο ελεύθερο, αισιόδοξο και ανεξάρτητο για τις ζωές των ανθρώπων του βιβλίου όπου ταυτίζεται κάθε πολίτης της ανώτερης και μεσαίας τάξης της αραβίας..

Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να αποδέχεται ό,τι του επιβάλλει η εκάστοτε κοινωνία στην οποία ανατρέφεται, αλλά πρέπει να έχει κριτική σκέψη και διευρυμένο νου έτσι ώστε να προσαρμόζει τα δεδομένα στα θέλω του με αποτέλεσμα να μην περιορίζονται οι ελευθερίες του και να ζει αξιοπρεπώς όπως του πρέπει.

Το κοινό στο οποίο απευθυνεται είναι κυρίως άτομα τα οποία αγαπούν να μαθαίνουν στοιχεία για διάφορους και διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες.. άτομα ταξιδιάρικα, όπως εγώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: