Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Ζωή και θάνατος, δύο έννοιες αμφιλεγόμενες.

Βάσει του τραγικού περιστατικού που συνέβη προχθές, ναι για τον θάνατο του Παντελή Παντελίδη μιλάω, πήρα την αφορμή να θίξω ένα θέμα που συνδέεται τόσο με τη ζωή, όσο και με το θάνατο, συναρτήσει της θρησκείας μας.
Κάποιοι λογικά θα θεωρήσουν πως υπάρχει ζωή μετά θάνατο όσο υπάρχουν νεράϊδες, ούφο και άλλα εξωπραγματικά φαινόμενα και απλώς θα σταματήσουν να διαβάζουν κάπου εδώ, την βαρετή αυτή ανάρτηση.
Πιστεύω πως ο άνθρωπος, όντας συνηθισμένος σε μια επίγεια πραγματικότητα όπου υπάρχει έμβια και άβια ύλη, αλλά όπου ο ίδιος είναι παρόν και ζωντανός, τρομάζει στην σκέψη πως ο συνάνθρωπος του κάποια στιγμή θα φύγει από τη ζωή με φυσιολογικό τρόπο (γεράματα) ή ξαφνικό και άσχημο τρόπο (αρρώστια ή ατύχημα).
Ο θάνατος κατά την πρακτική έννοια, είναι η παύση του χτύπου της καρδιάς ενός οργανισμού, και η μη επαναφορά αυτής της κατάστασης. Θεωρητικά, θάνατος είναι η φυγή του πνεύματος από το σώμα του ανθρώπου που μπορεί να προέλθει από διάφορους λόγους σαν αυτούς που προανέφερα, όπως πιστεύουν μερικοί.

Εγώ πάλι υποστηρίζω το εξής: εφόσον δεν έχει αποδειχθεί από κανέναν και από τίποτα η ύπαρξη ή η μη ύπαρξη ζωής μετά τον θάνατο, δεν είναι σωστό να ισχυρίζονται κάποιοι πως όλα αυτά είναι μπουρδοθεωρίες. Επίσης, η πίστη μας στον Θεό, η ορθόδοξη χριστιανική πίστη υποστηρίζει πως εμείς οι πιστοί προσδοκούμε την δεύτερη παρουσία του δικού μας τριαδικού θεού, πράγμα το οποίο μας φέρνει σε συνειρμό με τον παραπάνω ισχυρισμό.. αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Έτσι λοιπόν πώς κάποιοι χριστιανοί ορθόδοξοι περιγελούν και είναι έναντι αυτής της ιδεολογίας;
Γράφω την παραπάνω σκέψη διότι ίσως έτσι βρίσκω έναν τρόπο, τον δικό μου τρόπο να παρηγορήσω όλους όσους έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Μα δεν τα γράφω μόνο γι αυτό, αλλά διότι τα πιστεύω και προσπαθώ να τα ενστερνιστώ ως άμυνα και της δικής μου θλίψης που σχετίζονται με απρόσμενα και λυπηρά περιστατικά όπως αυτό το τροχαίο, που θύμα είχε έναν νέο, πασίγνωστο και επιτυχημένο άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: